KABIZLIK VE DIŞKILAMA BOZUKLUKLARI
KABIZLIK VE DIŞKILAMA bOZUKLUKLARI
-Kabızlık, özellikle modern toplumun önemli bir sorunudur. Modern yasam içinde stresli bir hayat döngüsü, inaktif yasam ve düzensiz beslenme sonucu maalesef kabızlık kaçınılmaz hale gelir.
-Uzun sure kabızlık yaşayan kişilerde ilerleyen dönemlerde dışkılama bozuklukları ortaya çıkar. Tuvalette uzun sure kalmak, tam boşaltamama hissi, gün içinde tekrar tekrar büyük tuvalet ihtiyacı, zorlu ıkınma ve dışkıyı boşaltmak için el yardımı… Bunlar en çok gördüğümüz dışkılama bozukluklarıdır.
-Dışkılama bozukluklarının temelinde doğru tuvalet boşaltımının unutulması ve yanlış olan başka manevraların tuvalet alışkanlıklarına yerleşmesi görülmektedir. Bu durumda olan kişilerin öncelikle proktoloji muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Proktologların tanısıyla dışkılama bozuklukları“ dissinerjik dışkılama”, “obstruktif dışkılama”, “tıkayıcı
-Bu durum bazen proktologların MR Defekografi veya anal manometre testleriyle kesin tanı konur ve özellikle bu alanda çalışan pelvik taban fizyoterapisine yönlendirilir.
-Pelvik taban fizyoterapisi ile makat bölgesindeki kaslar doğru dışkılama için eğitilir. Tabi öncelikle pelvik taban kaslarının makattan doğru bir şekilde değerlendirilmesi esastır. Çünkü bu değerlendirmeye göre tedavi şekillenecektir.
-Makattan uygulanan elektrik stimulasyon veya biofeedback yöntemler kullanılır ve özellikle makattaki pelvik taban kasları doğru dışkılama için biofeedback ile çalışılır.
-Biofeedback cihaz makatın iki yanına yapışkan elektrotlar ile yapılacağı gibi daha çok makat içine yerleştirilen alıcı sensörleri olan problar aracılığıyla bilgisayar ekranında çalışır.
-Burada amaç kişiye tekrar pelvik taban kaslarını eğitmek ve doğru dışkılama için doğru gevşeme ve kasılmayı öğretmektir.