Gebelik insan vücudunda hormonal, fizyolojik, psikolojik ve fiziksel bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Gebelik döneminde yapılacak egzersizler gebeliğe bağlı rahatsızlıkları azaltır. Kalbi güçlendirir, ödem gelişmesini engelleyerek gebeliğe bağlı hipertansiyon ve böbrek rahatsızlıklarını önler. Bacaklarda yavaşlamış kan ve lenf dolaşımını hızlandırır.
Bel, karın ve pelvik tabanı içeren core sistem dediğimiz vücudun temel çekirdeğinin kuvvetlenmesini sağlar. Gebeliğin son aylarında rahmin pelvik damarlar üzerine yapmış olduğu baskı nedeniyle ortaya çıkan varisin önlenmesinde katkı sağlar. Gebeyi psikolojik olarak pozitif yönde destekler. Gebelik sırasında yapılabilecek egzersizler yürüyüş, yüzme ve yogadır. Gebelik sırasında egzersiz yapan kadınlar doğumla ilgili kasların esnekliği ve kuvveti üzerine çalıştıkları için daha kolay bir doğum yaşarlar.
Gebelik sırasında yapılan pelvik taban egzersizleri ve pelvik taban kas rehabilitasyonu gebeyi doğuma hazırlar .Hem pelvik taban kas gücünün korunmasını sağlar hem de pelvik taban kaslarının esnekliğini sağlayarak perine yırtık oluşumunu engeller, epizyotomi gereksimini azaltır. Solunum ve ıkınma teknikleri ile doğum olayını kolaylaştırır. Doğum esnasında yapılacak egzersizlerle bebeğin doğum kanalında ilerlemesini kolaylaştırarak doğumu kolaylaştırır. Gebelik sırasında oluşabilecek veya doğum sonrası dönemde oluşması olası idrar kaçırma riskini önler. Pelvik taban egzersizleri gebelik sırasında sık karşılaşılan bir sorun olan hemoroid oluşmasını önler.
Hamileliğin ilerlemesiyle artan vücut ağırlığı ve ağırlık merkezinin öne kayması, relaksin adı verilen hormonun özellikle son aylarda artması ve doğumu kolaylaştırmak için bağ dokularında gevşemeye neden olması, artan hormonların etkisiyle enflamasyon ve hassasiyetin artması hamileliğin normal süreci olmasına rağmen bel ve kalçalarda ağrılara neden olmaktadır.
Bu ağrılarla bahsedebilmek için manuel tedavi , yoga ve hamilelik kemerleri kullanılır.
Gebelikte Pelvik Taban Kas Egzersizlerine Ne Zaman Baslanmalıdır ?
Pelvik taban egzersizlerine gebeliğin 20. haftasında başlamak uygundur. Pelvik taban egzersizlerini yaparken doğru kasları kullanmak önemlidir. Bu kaslar idrar veya gaz çıkışını durdurmak için kullanılan kaslardır. Egzersize başlamadan önce mesane boşaltılır. Başlangıçta bu kaslar 3sn sıkıp yukarı doğru çekilir( yapabildiğimiz kadar), sonra en az 6sn gevşetilir. Zaman içerisinde sıkma kuvveti artırılır. Egzersiz sırasında karın kasları kasılmamalı , ıkınılmamalı ,bacak ve kalça kaslarından yardım alınmamalıdır. Egzersizler hastanın durumuna göre değişik pozisyonlarda yatarak, oturma ve ayakta yapılır. Pelvik taban kas egzersizlerinin faydası 4-6 hafta sonunda görülmeye başlanır. Egzersizleri herhangi bir şikâyetiniz başlamadan yapmanız bu kasları gebelik , doğum ve etkilerine karşı koruyacaktır, fakat bir şikâyetiniz varsa bu konuda çalışan uzmanlardan yardım almanız bu kasları daha doğru çalışılmasını sağlayacaktır. Çünkü kas yapınız çok zayıfsa egzersiz tipi ona göre değişebilir veya kaslarınız aşırı kasılı ise önce bu kasları gevşetmek gerekir.