Doğum eylemi sırasında pelvik tabanın en önemli destek yapısı olan Levator ani kası genişleyerek bebeğin geçişine izin verir.
Evet vajinal doğumlar pelvik tabanın sinir ,kas, fasya ve ligament yapılarında önemli miktarda gerilmeye neden olur. Özellikle pudental sinir dalları etkilenir. Pelvik tabanda kısmi denervasyon oluşur. Bu yapıların fazlaca zorlanması yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olabilir ve bu değişiklikler tamamen geri dönüşümlü olmayabilir.
Oluşan bu değişiklikler pelvik taban desteğinin azalmasına, mesane boynu ve üretranın desteğinin azalması sonucu üretrovezikal hipermobiliteye bağlı stres tipi idrar kaçırmaya ve daha ilerisi propalsus (organ sarkması) neden olur.
Ikınma teknikleri
Gevşeme teknikleri
Doğumu kolaylaştıracak egzersizler
Dogum pozisyonlari
Doğum Sonrası (Post-Natal) Değjşimler
Doğum sonrası ( postnatal) idrar kaçırma oldukça yaygındır ve kadınların % 3-38’ ini etkiler. Doğumdan sonra idrar kaçırma pelvik taban kaslarında zayıflama, bağ dokusu desteğinde hasar, pelvik yapılara vasküler hasar, pelvik sinirlerde hasar ve üriner sistemde hasar ile bağlantılıdır.
Pelvik taban rehabilitasyonunda amaç kas eğitimidir. Karın içi basıncın arttığı durumlarda bunu artıran her türlü aktivite öncesi pelvik taban kas kontraksiyonu yapmayı öğretmektir. Örneğin öksürme gibi karın içi basıncı artıran bir durumda eş zamanlı kas kontraksiyonu mesane boynunu stabilize ederek idrar sızıntısını önler.
Doğum Sonrası Fizyoterapi
Dogumdan sonra fizyoterapi genel olarak 3 başlıkta toplanabilir.
Dogum sonrasi fizyoterapist tarafından pelvik taban değerlendirmesi
Vücut farkındalığı
Nasıl solunum yapıyoruz !!!
Evde pelvik taban kas egzersizleri
Günlük yaşam aktivitelerinde pelvik taban koruma teknikleri
Post-natal yoga
Pilates