Cinsellik

Kabızlık yani yetersiz dışkılama bir pelvik taban fonksiyon bozukluğudur. Bağırsakları boşaltamama veya kısa süre içinde birkaç kez tuvalete gitme ihtiyacı olur. Pelvik taban kasları alttan bağırsağın son kısmını (rektumu) yerinde tutar. Dışkılama sırasında pelvik taban kasları gevşeyerek rektumun boşalmasını sağlar.

Pelvik taban kasları gevşerken karın kaslarıda kasılarak dışkının rektuma ilerlemesini sağlar. Pelvik taban fonksiyon bozukluğu olduğunda yani bu kaslar normal fonksiyonunu yerine getiremediğinde dışkılama esnasında pelvik taban kasları gevşeyemez ve kasılı kalırlar, karın kasları kasılırken pelvik kaslarıda kasıldığı için dışkılama gerçekleşmez veya oldukça zorlanarak meydana gelir.

Dışkılama için fazla bir efor gerektirir, ıkınma gibi. Bu zorlayıcı güç pelvik taban kaslarına daha fazla zarar verir hatta pelvik taban kasları zayıf olan kişilerde ilerleyen dönemde idrar kaçırma veya prolapsus (organ sarkmaları ) görülür.

Kabızlığa dikkat !

Günde en az 1.5 lt su

Günde 25-35 gr lif içeren yiyecekler ,

Düzenli fiziksel aktivite (yürüme,bisiklet,yüzme,yoga)

Tuvalet Pozisyonu Önemli !

Bağırsağın son kısmını puborektal denilen kas tutar, özellikle ayakta ve oturma pozisyonunda bağırsağın alt ucunu çekerek istemsiz bağırsak boşaltımını engeller. Bu vücudumuzun yine mükemmel uyumlarından biridir. Ve tarihte çok eskilerden bağırsak boşaltımı yere çömelme şeklinde iken daha sonra klozet tuvaletler ile bu uyum bozulmuştur malesef. Bu nedenle özellikle Avrupadaki ülkelerde klozet tuvaletlere “Squatty Potty” adaptörler geliştirilmiştir. Ayakların altı tabure ile yükseltildiğinde dizler kalçalardan yukarda olur, yere çömelme pozisyonuna gelinir ki bu da Puborektal kasının gevşeyerek boşaltımı kolaylaştırmasını sağlar.

Kaka Kaçırma (Enkoprezis)

Kaka (dışkı) kaçırma külodun kaka ile kirlenmesidir. Uzun süren kabızlık, kaka kaçırmaya neden olmaktadır. Kabızlık sonucu bağırsağın son kısmında birikmiş kaka bağırsağın çıkışını tıkar ve sonra gelen dışkı burdan süzülerek sızar, istemsiz olarak külodun kirlenmesi ile sonuçlanır. Oldukça rahatsız edici bir durumdur, sosyal ve psikolojik olarak etkiler. Kaka(dışkı) kaçırmada pelvik taban normal fonksiyonu kazandırılarak tedavi edilir.



logo-pelvik

Pelvik taban, “core” yani “çekirdek” olarak adlandırılan kas grubunun tabanıdır .Bu Core sistemin elemanları üstte diafram ,altta pelvik taban ,önde karın kasları ve arkada bel kaslarıdır. Pelvik taban kası harekete geçtiğinde derin karın kası olan transvers abdominis adı verilen kası da aktive eder. Aynı zamanda Pelvik taban omurganın stabilizasyonu için bel ile birlikte çalışır. Bu nedenle pelvik taban kaslarını sağlam ve iyi tutmak çok önemlidir.